Har du ofta huvudvärk, eller vaknar du med ömmande käkar, kan det bero på att du pressar ihop tänderna när du sover. En del gnisslar tänder i sömnen, medan andra bara har en konstant press. Men oavsett vilket sätter det så småningom sina spår. Spänningshuvudvärk är ett mycket vanligt symptom, som de flesta kopplar ihop med stress på jobbet eller helt enkelt en jobbig vardag. Men, i många fall bottnar spänningshuvudvärken i att man gnisslar tänder eller biter ihop käkarna hårt under sömnen. Detta i sin tur kan naturligtvis bero på stress och oro, men det behöver inte finnas sådana orsaker.

Tandpressning och tandgnissling är inte alltid så lätt att upptäcka eftersom det sker i sömnen, Men, vaknar du med ömma käkar, har svårt att gapa och/ eller har huvudvärk kan det finnas orsak att misstänka dessa besvär. Förutom redan nämnda symptom kan givetvis också tänderna ta skada av att de pressas ihop under nätterna. Detta är ett mycket vanligt problem och man räknar faktiskt med att så många som runt 90% av den vuxna befolkningen drabbas någon gång. Är det bara ett kortvarigt besvär behöver du kanske inte vidta några åtgärder. Men, om du får besvär finns det ett enkelt och smidigt sätt att både rädda dina tänder och din nattsömn. Eftersom du pressar tände när du sover går det inte att på egen hand sluta, men med hjälp av en bettskena kan du få bukt med dina problem. Bettskenan är både det vanligaste och mest effektiva medlet mot tandpressning som på fackspråk heter bruxism.

Bettskenan förhindrar tandpressning och ger dig en bättre nattsömn, samtidigt som den skonar dina tänder och reducerar orsakerna till spänningshuvudvärk och ömma käkar. Det finns olika typer av bettskenor. Du kan få en bettskena utprovad hos din tandläkare, men dessa skenor är för det mesta ganska dyra. Du kan få betala upp emot 10000 kronor för en bettskena som är ordinerad av tandläkare. Vill du prova ett billigare alternativ kan du hitta bettskenor på internet, för bara en bråkdel av det priset.  En bettskena utprovad av tandläkare är exakt anpassad efter dina tänder och sitter naturligtvis bra och ger därför maximal effekt. Det är lätt att tro att de billigare varianterna inte fungerar eftersom de inte är personligt utprovade. Men, det finns bettskenor som ä tillverkade i mjuka material som formar sig efter tänderna när man använder dem, och som därför passar perfekt på de flesta.

Här på nätet hittar du det största utbudet av sådana bettskenor, och tack vare att du har dem alla samlade på ett ställe kan du göra en noggrann jämförelse innan du bestämmer dig. För bara några hundralappar kan du få en bettskena som sätter stopp för tandpressning och tandgnissel, och du kan vakna upp utvilad utan problem som huvudvärk och ont i käkarna. Dessutom undviker du skador på tänderna som förr eller senare uppkommer vid fortsatt tandpressning. Liknande skenor finns också för den som snarkar eller lider av sömnapné.