Ta din svenska expertis utomlands – att jobba utanför Sverige

Drömmer du om att jobba utomlands? Som svensk finns det goda möjligheter för att hitta jobb utomlands, det såväl inom Europa – som jobb i Spanien – som i andra länder världen över. Oavsett om du vill söka ett temporärt arbete och bosättning utomlands eller om du kan tänka dig att flytta på heltid finns det mängder av jobb att söka. I och med den globalisering som sker blir det enklare och tryggare att jobba utanför de svenska gränserna för varje år som går. 

Vi svenskar har också ofta goda rykten när det kommer till arbetsmoral och kunskap, vilket såklart ökar dina chanser om att bli antagen ett jobb i utlandet. För att din arbetsupplevelse utomlands ska bli som du önskar och har drömt om finns det dock vissa saker som du bör tänka på. Nedan går vi igenom de viktigaste sakerna!

Att tänka på då du söker jobb utomlands 

Oavsett vilken kunskap och vilka erfarenheter du besitter är vi svenskar ofta väldigt attraktiva på den utländska arbetsmarknaden. Det innebär att du som svensk med stor sannolikhet kan hitta ett jobb utanför Sveriges gränser som kan passa dig, i ett land du kan trivas i. Innan du söker ett jobb utomlands kan det vara bra att tänka på följande saker:

Vilket land ska du åka till?

Det första du bör bestämma dig för är vilket land du kan tänka dig åka till. Det kan vara smart att ha några potentiella alternativ innan du sätter dig och börjar söka efter lediga arbeten, det framförallt för att säkerställa att du talar ett språk som förstås i landet du åker till. Om du kan engelska kommer du ha gott om alternativ att välja bland. 

Vilka regler gäller?

Om du planerar att söka ett arbete inom EU behöver du som svensk medborgare sällan bry dig om några särskilda arbetsregler utöver de som vi har i Sverige – som EU-medborgare ges man chansen att arbeta i alla EU-länder, så länge det inte överskrider en period om 3 månader. Ska du däremot ta dig utanför EU kan annat gälla, som du bör kolla upp. 

Hur hittar jag lediga jobb i utlandet?

Att hitta lediga jobb i utlandet är för de flesta väldigt smidigt och enkelt idag. Detta tack vare all research du kan göra via internet, och all den kommunikation som sker direkt online. Det finns mängder av sajter du kan använda dig av för att söka jobb utomlands, inte minst Arbetsförmedlingen. Sök dig fram på nätet efter ett jobb som passar dig och din kunskap!

I vilka länder kan jag arbeta? 

Som svensk kan det vara hyfsat enkelt att få ett jobb oavsett vilket land du söker dig till. Det framförallt om du söker jobb inom EU. Spanien är ett av de EU-länder dit väldigt många svenskar väljer att söka sig för att få arbete. 

Detsamma gäller Grekland och Storbritannien. Om Spanien känns lockande kan Barcelona vara en mycket trevlig stad att både besöka, jobba i och bo i, speciellt för ungdomar och unga vuxna. 

Hur kan man bo?

Att dela lägenhet och boende är vanligt i flera utländska storstäder i Europa, inte minst i metropoler med mycket studentliv och expats. Barcelona är inget undantag och normen är snarare att hyra ett rum i en lägenhet där övriga ytor som kök, badrum och vardagsrum delas. 

Visst kan man bo själv om man önskar det, men om det är första gången du flyttar utomlands eller till en ny stad kan det vara både ekonomiskt och trevligt att dela lägenhet för att spara pengar och lära känna nya människor.

Vilket pappersarbete behöver jag förbereda?

Beroende på vilket land du väljer att åka till för att arbeta finns olika typer av administration som behövs göras inför att du börjar en anställning. Tack vare den fria rörligheten inom EU kan du som svensk medborgare resa och bosätta dig fritt i alla EU-länder, inklusive Spanien, utan att behöva söka visum eller särskilda arbetstillstånd. Däremot kan du behöva registrera dig i landets folkbokföring om du planerar att bo en längre period. 

 

För att kunna ansöka om ett personligt identifikationsnummer, socialförsäkring, öppna bankkonto med mera krävs det oftast att du har en anställning eller annan inkomstkälla så som egen firma eller dylik. 

 

Hur är levnadskostnaderna?

Innan du flyttar och bosätter dig i ett annat land, oavsett om kortsiktigt eller långsiktigt är det klokt att planera kring din budget första månaderna och göra research kring levnadskostnaderna för den stad du vill flytta till. 

 

Ta reda på vad mat och livsmedel kostar per vecka, boendekostnader per månad, andra boenderelaterade kostnader (vatten, el, internet, gas, försäkringar), transport och liknande.

 

Kommer du att åka kommunalt? Kolla isåfall upp olika biljettyper som finns och vad dessa kostar. Ha även i åtanke att oväntade kostnader kan tillkomma, precis som hemma, och förberedd en buffert för detta. Fundera även kring om standarden kommer att vara densamma som hemma och i vilka aspekter och områden kan du kompromissa?

 

Hur kan jag hitta nya vänner utomlands?

Naturligtvis flyttar du till den nya staden av andra skäl än att bara arbeta. Att flytta till en ny stad och ett nytt land kan vara läskigt men genom att testa olika nya fritidsaktiviteter, sporter och hobbys kommer du snabbare än du tror att lära känna nya människor som du kanske inte hade lärt känna på hemmaplan.

 

Att använda sociala medier, dejtingappar och plattformar som Facebook-grupper, Bumble, Tinder, Hinge och Meetup kan vara ett utmärkt sätt att lära känna nya människor.

 

Utforska i ditt närområde och lägg gärna lite tid och energi på att uppdatera din profil, så ska du snart se att kompisdejterna är strax runt hörnet.

 

0 Shares:
Du kan också gilla
Läs mer

Slott i Sverige

Runt om i Sverige finns det svenska slott som är alldeles unika. Här presenterar vi några av dem…