De flesta är idag medvetna om att man både behöver äta bra och röra på sig för att ha en bra hälsa. Med en näringsriktigt sammansatt kost och en regelbunden dos av motion kan man hålla sig frisk, och i förlängningen också få ett längre liv. Men, framför allt får man en bättre kvalitet på det liv man har. Och att kosten faktiskt har en omedelbar påverkan på vårt mående kan nog alla de som lagt om till en nyttigare mathållning skriva under på. Oftast känner man ganska snart att man faktiskt blir piggare och orkar mer, när man äter nyttigt och inte stoppar i sig en massa i onödan.

Kosttillskott som hjälper dig att äta näringsriktigt

Tyvärr är det inte alltid så lätt att veta hur man ska sätta ihop en nyttig måltid. Vi matas, både i tidningar, på teve och på nätet, med en massa olika dieter, där vi än ska äta det ena och än det andra. Men, även om de fyller sina syften finns det vissa nackdelar med många av dessa dieter. Om huvudsyftet är att man ska tappa i vikt, läggs inte så stor vikt vid att man verkligen får i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver. För det är faktiskt så att en människokropp behöver ett dagligt tillskott av alla näringsämnen. Vi behöver inte lika mycket av allt, och vi har heller inte exakt samma behov av de olika näringsämnena, men i en viss mängd måste de alla tillföras kroppen varje dag. Om du äter en kost som inte ger dig tillräckligt mycket av alla näringsämnen kommer du så småningom att drabbas av en brist. Denna kan yttra sig på många olika sätt, både beroende på vilket ämne det handlar om och hur stor bristen är. För att undvika bristsjukdomar kan du ta dessa ämnen som kosttillskott. Kosttillskott är en sorts livsmedel som används som komplement till den vanliga maten.

De vanligaste kosttillskotten är vitaminer, proteiner, fett, mineraler och kolhydrater. För att få kallas kosttillskott ska det handla om ämnen som finns i vanlig mat, men i folkmun går också många preparat som är syntetiskt tillverkade också under benämningen kosttillskott. Du kan köpa kosttillskott på apotek, vilket troligen är orsaken till att många tror att det handlar om läkemedel. Men kosttillskott går inte under läkemedel, utan räknas till livsmedel. Det betyder att de faller under läkemedelslagstiftningen. Därför kan du köpa kosttillskott även i den vanliga handeln och i hälsokostbutiker. Störst utbud hittar du här, på nätet.

Här har du också alla kosttillskott samlade på ett ställe och det gör det lättare att hitta det du söker. Du hittar också information om de olika medlen, vilket kan hjälpa dig att hitta rätt om du inte är säker på vilket kosttillskott du ska ta. Kosttillskott tas i första hand vid bristtillstånd, men det finns också vissa tillfällen när man kan ta dem i ett mer förebyggande syfte. Ett exempel är idrottare, som brottare och tyngdlyftare, vars aktiviteter kräver ett större intag av proteiner.