Riktigt vita tänder har kommit att representera sundhet och hälsa, trots att alla tänder, av naturen, gulnar med åldern. Visst går det att hålla tänderna vitare genom flitig tandborstning och genom att undvika vissa livsmedel, men hos de allra flesta försvinner ändå vitheten mer och mer med åren. Det har ganska länge varit möjligt att bleka tänder för att få en vitare yta. Men att gå till en tandklinik för att få tänderna bleka kostar en hel del och därför har vita tänder nästan blivit en klassfråga. Du har kanske sett att de flesta artister som syns på tv-skärmen kan visa upp ett bländande vitt leende. Och kanske tänker du då att de ju har råd att gå till kliniken och få en tandblekning då och då.

Vita tänder med tandblekning

Och det kanske är så, men faktum är att idag kan nästan vem som helst få det som förr kallades för ett stomatol-leende. Uttrycket kommer av en berömd reklam för tandkrämen Stomatol, där en leende mun med riktigt vita tänder stod i centrum. Trots att denna reklam har mer än femtio år på nacken lever uttrycket kvar och många minns hur reklamskyltarna såg ut. Kanske tyder det på att det där med vita tänder inte är ett modernt påfund, utan har varit ett önskemål under mycket lång tid. Och idag har det äntligen blivit möjligt för alla och envar att skaffa sig ett riktigt stomatol-leende. Det finns nämligen färdiga tandbleknings-kit att köpa, så att man kan bleka sina tänder själv, där hemma. Har du inte möjlighet att lägga en mindre förmögenhet på att låta bleka tänderna på en klinik, kan du istället köpa ett kit för tandblekning i hemmet.

olika metoder och preparat

Det finns en del olika metoder och preparat för den som vill bleka sina tänder. Många är lite oroliga för att bleka tänderna själv, eftersom det har talats mycket om tandblekningspreparat som skadat emaljen på tänderna, och som i långa loppet gjort större skada än nytta. Men, dagens moderna tandblekningsmedel innehåller i de flesta fall inte dessa skadliga ämnen. Du kan alltså bleka tänderna hemma helt utan risk om du bara väljer rätt preparat och följer anvisningarna noga. Metoderna att bleka tänder varierar, men de vanligaste kiten innehåller en tandskena och ett blekmedel. Man fyller skenan med blekmedlet och låter medlet verka under natten. När du vaknar har dina tänder bleknat flera nyanser och även om du kanske inte får ett helvitt resultat efter första behandlingen kan du se ett tydligt resultat. Vill du ha ännu vitare tänder använder du skenan med blekmedel under flera nätter.

Men allt detta står i den medföljande bruksanvisningen i förpackningen. Det är viktigt att inse att en tandblekning inte ger ett varaktigt resultat om du inte hjälper till att underhålla den vita färgen. Det viktigaste är att vara noga med munhygienen och undvika livsmedel som missfärgar tänderna. Te, kaffe och rödvin är exempel på livsmedel som snabbt kan missfärga tänderna även om du har genomfört en tandblekning. Vill du behålla tänderna vita får du alltså undvika dessa drycker och andra livsmedel som kan förstöra det vita leendet.