Trappmaskiner finns i många olika modeller, och ska du köpa en för hemmabruk gäller det att du har koll på vad som skiljer modellerna åt samt vilken variant som kan passa dig bäst. Det finns två stora kategorier av trappmaskiner, nämligen de mindre så kallade ministeppers och de större trappmaskinerna som ofta har armstöd och mer avancerade funktioner. Här berättar vi lite mer om vad som karaktäriserar de olika modellerna så at du kan välja rätt när du ska köpa en trappmaskin för hemmabruk.

Ministepper

En ministepper är den enklaste varianten av trappmaskin, som ofta är betydligt mindre och lätt kan förvaras hemma under sängen eller i garderoben när den inte används. Den har inte lika många funktioner som en större trappmaskin, och det du vanligtvis kan ställa in är motståndet du vill ha när du går på maskinen samt hastigheten. Det finns inga knappar på en ministepper utan du ställer in motstånd och hastighet via ett vrede eller en ratt som finns under pedalerna.

Då en ministepper inte har några handtag så måste du även träna på din balans när du använder den vilket kan vara en fördel med denna variant av trappmaskin. Då en ministepper är så enkelt utformad så är detta också den billigaste varianten av trappmaskin. Du kan köpa en ministepper för så lite som en femhundring, men för att få bra kvalitet och en prisvärd maskin rekommenderas att man lägger omkring tusen kronor.

Större trappmaskin med armstöd

De större varianterna av trappmaskiner har ofta armstöd som kan hjälpa till när du tränar riktigt hårt. De ger också möjlighet till fler inställningar när du tränar såsom fler moståndslägen samt justering av rotation och steghöjd, och du kan göra dessa inställningar utan att behöva kliva av trappmaskinen eftersom den har knappar framtill istället för under pedalerna. En mer avancerad trappmaskin kan också mäta träningsresultat genom att visa hastighet, kaloriförbränning, puls och fettförbränning. En fördel med de större trappmaskinerna är att de inte låter lika mycket som de små, och de är därför att föredra om du vill kunna träna framför TV:n eller om du inte vill störa resten av familjen när du använder maskinen.

Andra varianter av trappmaskiner

Utöver de båda varianterna ovan, så finns det också andra typer av trappmaskiner som har ytterligare funktioner. En del trappmaskiner har gummiband som låter dig träna både ryggen, armarna och axlarna på samma gång som du går på maskinen. Då får man en ännu mer effektiv träning för hela kroppen. Det finns också så kallade sidtrappmaskiner där man rör benen åt sidan istället för att göra samma rörelse som när man går uppför en trappa. Då tränas den yttre och inre sidan av låren, vilket kan vara ett bra komplement till en vanlig trappmaskin.

Oavsett vilken typ av trappmaskin du väljer så kommer du garanterat få möjlighet till effektiv träning, fettförbränning, ökad muskelstyrka och bättre kondition. Båda varianterna av trappmaskiner ger dig samma träning, och det är främst de olika finesserna såsom mätning av träningsresultat och tystare träning som gör att en del väljer en större trappmaskin.