Bert Karlsson och allt han hunnit med

BOSSS

Bert Karlsson är en man som är känd för både det ena och andra. Skivbolagsdirektör, politiker, programledare och entreprenör. Han föddes den 21 juni år 1945 i Tidan och började sin karriär redan i tonåren. Han började nämligen att göra lampskärmar i föräldrahemmets källare som han sedan sålde.

Snabbfakta om Bert Karlsson

Född21 juni år 1945 (77 år)
FruBritt Marie Karlsson (gifta sedan 1967)
BarnSonen Joakim och dottern Johanna
YrkeMångsysslare

Bert Karlssons privatliv

Bert växte upp i Tidan med föräldrarna Gunnar och Agnes. Redan som 22-åring gifte han sig med Britt Marie Karlsson, och de lever fortfarande tillsammans. Ett långt och starkt äktenskap, alltså I slutet av 60-talet bosatte de sig i Skara och fick tillsammans sonen Joakim Karlsson år 1967. Det dröjde hela tio år mellan det första och andra barnet. Dottern Johanna Karlsson föddes år 1977. 

Bert Karlssons entreprenörskap

Under sitt liv har Bert hunnit med så mycket att det kan vara svårt att tro på det. Han har bland annat:

  • drivit livsmedelsaffärer
  • varit i musikbranschen
  • haft bokförlag
  • agerat sångare
  • varit ägare i pokerbolag
  • anlagt stränder
  • byggt kallbadhus.

Troligtvis blev Bert mest känd genom sitt eget skivbolag Mariann. Det satte verkligen fart på hans karriär och gav sannolikt intäkterna för vidare satsningar. 

Bert har fört fram en hel radda av framgångsrika svenska artister – Carola Häggkvist och dansbandet Vikingarna, för att nämna några. Bert var faktiskt den som upptäckte komikern Daniel Norberg under en talangjakt. Det är i alla fall vad Daniel själv berättade under sin medverkan som godisautomat i Masked singer år 2021.

Skara Sommarlands fader

Bert Karlsson startade nöjesparken Skara Sommarland år 1991. Ett populärt nöjesfält som årligen får sin beskärda del av semesterfirare. Tyvärr blev Bert tvungen att lämna parken redan år 1993 av ekonomiska skäl.

Idag är Bert ägare av Ursand Resort och Camping i Vänersborg, som är ett minst sagt påkostat semestermål. 

Bert Karlsson – parti och politik

Att Bert är politiskt intresserad har inte undgått det svenska folket. År 1991 var han med och startade partiet Ny demokrati. Han har till och med suttit i riksdagen under några år. Ny demokrati gick snabbt hem hos flera svenskar, men redan år 1994 valde Bert att lämna partiet. 

Ny demokrati minskade inte hans intresse för politiken. Istället startade han ett nytt lokalt parti hemma i Skara. Även denna medverkan blev dock kortvarig. Enligt honom själv har det politiska engagemanget kostat honom flera hundra miljoner kronor. 

Även om Bert inte fortsatte som partiledare har han i alla år engagerat sig i politiken. Bland annat agerade han rådgivare till Socialdemokraternas riksdagsledamöter år 2006. Han startade även ”Berts värld” år 2018. Det är en kanal på YouTube där han diskuterar och pratar om olika politiska frågor. 

Bert Karlsson i tv och på film

Det som redan nämnts om Bert Karlsson i denna text borde vara tillräckligt för vad en man hinner med i sitt liv. Men Bert har såklart också medverkat i en del filmer. ”Gröna gubbar från Y.R.” år 1986 och dokumentären Lasermannen från 2005 – för att nämna några. 

Bert har varit med och tagit fram TV-program och även agerat programledare i olika produktioner. Några exempel är Friends från 1999 och Fame factory från 2000-talet, vilka båda var talangsåpor. Han har även varit med i program som Berg flyttar in, Matakuten och Smartare än en femteklassare. 

En anmärkningsvärd satsning är Lotta på Liseberg – en TV4-produktion som både Bert och kändisen Peter Settman varit skapare till. 

Från flyktingboende till förmögenhet

Utifrån sina många idéer, och inte minst förverkligade idéer, har Bert under åren hunnit med ett antal olika karriärvändningar. 

Under 2010-talet började Bert driva asylboenden. Inom företaget som heter Jokarjo är även barnen Joakim och Johanna delaktiga. Bert och barnen är också verksamma i ett annat företag, Rullebo, vars namn avslöjar att det handlar om hus. Hus på hjul. Tillsammans har Bert och hans barn genom åren dragit in miljonvinster. 

Det är inte konstigt att Bert genom sitt mångsysslande liv hunnit skrapa ihop en förmögenhet. 

Det handlar om ett värde som idag uppskattas till dryga 100 miljoner kronor. Hans nettoförmögenhet är inte lika stor men landar ändå på ett flertal miljoner kronor.

Bert Karlsson är idag 77 år gammal. Men ålder verkar inte spela någon roll för vår mångsysslare. Det får en att undra vad han kommer göra framöver.

0 Shares:
Du kan också gilla