Grana Padano – ost från Podalen

Grana Padano – ost från Podalen

Är du nyfiken på osten Grana Padano? Du vill kanske veta vad det är för skillnad mellan Grana Padano och Parmesan, hur mycket kolesterol den innehåller, om den kan produceras utan löpe, eller om du kan äta den när du är gravid? Då har du hamnat rätt. Strunta i Wikipedia. Vi reder ut det hela här.

Snabbfakta om Grana Padano:

VadEn vällagrad hårdost
VarifrånNorra Italien, norr om floden Po
IngredienserOpastöriserad komjölk, salt, löpe, eventuellt konserveringsmedel från ägg
Påminner omParmesan
Minsta lagringstidNio månader

Grana Padano vs Parmesan

Grana Padano och Parmesan är väldigt likartade ostar. De är hårda, vällagrade, salta, kommer från norra Italien och passar till samma användningsområden. Så vad skiljer dem åt egentligen?

Först ska vi göra klart att “Parmesan” är det franska namnet på osten “Parmigiano Reggiano”. Så frågan skulle mer korrekt formuleras “Vad är det för skillnad mellan Grana Padano och Parmigiano Reggiano?”. (Fast för enkelhetens skull fortsätter vi att kalla den senare för Parmesan, eftersom det är det namn vi oftast möter i Sverige.)

Grana Padano är ingen snyltande kopia på Parmesan. Det är en alldeles egen ost med anor långt tillbaka i tiden och med en egen ursprungsskyddande märkning, DOP (Denominazione di Origine Protetta). Den skiljer sig från Parmesan framförallt i dessa punkter:

  • Grana Padano tillverkas i Podalen, norr om floden Po, medan Parmesan tillverkas söder om Po. Även mjölken måste komma från respektive område.
  • Korna får både äta gräs och ensilage när man ska producera Grana Padano. För Parmesan tillåts bara färskt gräs.
  • För Grana Padano tillåts tillsatsen “lysozym”, vilket är ett enzym som utvinns ut äggvita och som används för att minska risken för så kallad “smörsyrajäsning”. Det är användandet av ensilage som framförallt ger denna risk i långlagrade hårdostar och därför behövs inte lysozym-tillsats vid tillverkning av Parmesan.
  • Grana Padano får säljas redan efter nio månaders lagring, medan Parmesan som tidigast får säljas efter tolv månader.
  • Smakmässigt har Grana Padano en något subtilare smak, som är lite mindre salt och nötig jämfört med Parmesanens smak.

För den vanlige konsumenten är skillnaderna inte särskilt avgörande när man står i ostdisken på Coop och ska välja. Om det står Parmesan i ditt pasta recept så kan du lika gärna köpa Grana Padano, som brukar ha något lägre pris.

När vi nu är inne på italienska hårdostar, vad är det för skillnad mellan Parmesan, Grana Padano och Pecorino? Jo, här finns det en helt avgörande skillnad. Pecorino tillverkas av fårmjölk, inte komjölk.

Grana Padano tillverkas med löpe

Grana Padano kan inte tillverkas utan löpe och det är inte tillåtet enligt reglerna för ursprungsmärkningen att producera den med vegetabiliskt löpe. Förresten, om du är vegetarian och äter mejeriprodukter, men inte vill äta ost med löpe på grund av att kalvar avlivas vid framställningen av löpe, så bör du tänka om.

Kalvar avlivas nämligen för att det överhuvudtaget ska kunna produceras ost. Annars hade inte mjölkproduktionen räckt till. Särskilt kalvar av hankön är utan nytta och avlivas nästan alltid. Så om du inte vill att kalvar ska avlivas för din skull så ska du sluta äta mejeriprodukter helt. Det finns inget att be för.

Kan man äta Grana Padano när man är gravid?

Svaret är “absolut”. Även om osten tillverkas av opastöriserad mjölk så innebär den långa lagringstiden att alla eventuella skadliga bakterier dör. Miljön i den mognande osten är inte gynnsam för bakterier. Till skillnad mot många andra typer av livsmedel så är det alltså säkrare att äta en ost som har lång tid på nacken än en färsk variant. (Särskilt färskostar av opastöriserad mjölk är riskabla och bör absolut inte ätas av gravida.)

För övrigt gör den långa lagringstiden också att Grana Padano är laktosfri. All laktos från mjölken förbrukas nämligen av de mjölksyrabakterier som svarar för mognaden, innan dessa dör just på grund av att laktosen tar slut.

Kolesterol i Grana Padano

Grana Padano innehåller ungefär 100 mg kolesterol per 100 g. Jämför med till exempel räkor som innehåller hela 150 mg per 100 g. Det äter du dessutom mycket mer av per tillfälle. Faktum är också att forskarna inte har kunnat säkerställa ett samband mellan kolesterol i livsmedel och kolesterol i människors blod. Detta är alltså inget du behöver oroa dig för.
När du nu har kommit till slutet på texten, så försök få tag på minst 1 kg Grana Padano. Riv den i matberedaren och förvara i en tätslutande burk i frysen. Då har du alltid god ost till hands till din pasta.

0 Shares:
Du kan också gilla