kan man bli av med körkortet om man cyklar full

Kan man bli av med körkortet om man cyklar full?

Hur många av oss har gått på en fest, haft några drinkar för mycket, och bestämt oss för att cykla hem? Det skulle ju vara säkrare än att köra, eller hur? Men visste du att du faktiskt kan förlora ditt körkort om du blåser positivt för alkohol medan du cyklar? Visst låter det långsökt, men det är sanningen. Låt oss förklara mer.

Reglerna för Cykling Och Alkohol

I Sverige är det inte tillåtet att cykla påverkad av alkohol. Lagen jämställer detta med rattfylleri. Faktum är att det till och med finns ett ord för det — cykelfylleri. Och tro det eller ej, polisen kan stoppa dig, göra ett utandningsprov och sedan döma dig för rattfylleri, vilket kan leda till att du förlorar ditt körkort.

Visst, du kanske tänker “Men jag kör inte bil, jag cyklar ju bara!” Det är sant, men cyklar betecknas som fordon enligt lagen. Du utgör fortfarande en risk för dig själv och andra om du väljer att cykla onykter.

Term Förklaring Konsekvenser
Cykelfylleri Cykling under påverkan av alkohol. Bot, körkortsindragning, fängelse.
Körkort Licens för att framföra motorfordon. Indraget vid grova trafikförseelser, inklusive cykelfylleri.
Utandningsprov Alkoholtest administrerat av polisen. Vid positivt resultat leder det till rättsliga konsekvenser.

Vad händer om jag bli stoppad?

Om du skulle bli stoppad av polisen och blåser positivt på ett utandningsprov, följer det standardprotokoll. För det första, du kommer bli tilldelad en bot. Botens storlek är beroende av ditt personliga inkomstförhållande. För det andra kan ditt körkort bli indraget beroende på alkoholhalten i ditt blod.

Så, kan man bli av med körkortet om man cyklar full? Svaret är tyvärr ja. Som alltid är det säkrast att undvika att intaga alkohol helt om du planerar att cykla. Du undviker då inte bara en potentiell bot och körkortsindragning, utan även den fara du kan utgöra mot dig själv och andra på vägen. Håll huvudet klart, cykla säkert!

0 Shares:
Du kan också gilla