Runåbergs Fröer säljer ekologiska fröer för det nordiska klimatet

vegetables

Allt fler vill odla själva och gärna helt ekologiskt. Oavsett om det är tomater, gurka, pumpa, chili eller tagetes du vill odla börjar allt med ett frö. Runåbergs Fröer är ett av de företag som inriktar sig på miljövänlig odling i det svenska klimatet.

Snabbfakta om Runåbergs Fröer

Vad är det?Ett företag som säljer fröer 
Var finns de?www.runabergsfroer.se och på västkusten
Hur länge har de funnits?Sedan 1982
Mer läsningBoken Runåbergs fröer: grönsaker kryddor och blommor för nordiska trädgårdar

“Ekologisk odling är en förutsättning för jordens överlevnad”

Runåbergs Fröer är ett företag som sedan början av 80-talet säljer fröer. Främst ekologiska fröer som de odlar fram själva i allt större utsträckning. Runåbergs Fröer säljer fröer som passar bäst för klimatet i norden. De provar också varje år nya fröer och testar hur väl de passar för odlingszonerna i Sverige.

Runåbergs Fröer menar att en förutsättning för jordens överlevnad är ekologisk odling. Det innebär att de letar efter företag runt om i världen som säljer ekologiskt framtagna fröer. Det vill säga som inte använder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och som har liknande tänk som Runåbergs Fröer själva.

Företaget startade 1982 på berget vid Runån i Ångermanland. 1987 flyttade företaget till Ucklum utanför Stenungsund på västkusten. Namnet fick vara kvar trots flytten.

Fröpåsarna är tryckta med manuell tryckpress från 1950

Fröpåsarna från Runåbergs Fröer är enkla i sin utformning och ger en gammaldags känsla. De är tillverkade av brunt papper med svart text. Texten trycks med en manuell tryckpress från 1950-talet. Texten är därför kortfattad och sparsam. Det finns ingen information på påsarna om när och hur fröna ska sås. All sådan information finns på hemsidan.

Det går att köpa fröer direkt från företagets hemsida (www.runabergsfroer.se). Eller genom att skriva ut beställningslistan, fylla i den för hand och skicka in den med posten. Den som beställer fröer får en pdf-fil med en kortfattad text om odlingsanvisningar.

Den information som finns på fröpåsarna är:

  • artnamnet på svenska och latin
  • stämpel som intygar att fröerna är ekologiskt certifierade
  • vilket odlingsår fröerna är avsedda för 
  • vilken grobarhet i procent som företaget fått fram när de testat fröerna.

Runåbergs Fröer testar grobarheten och skjutkraften hos alla fröer de säljer. Inga fröer är behandlade med bekämpningsmedel eller liknande.

Runåbergs Fröer alltmer populära hos odlare och återförsäljare

Runåbergs Fröer är ett företag som vuxit i popularitet de senaste åren. Kända odlare, som Sara Bäckmo (Skillnadens trädgård) och Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön) har på sina bloggar skrivit positivt om Runåbergs Fröer. Och förutom från företagets egen hemsida går det idag att köpa fröerna från en mängd olika återförsäljare.

Runåbergs Fröer: grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar

2013 gavs boken Runåbergs fröer: grönsaker kryddor och blommor för nordiska trädgårdar ut. Boken är skriven av Johnny Andreasson som är en av de två odlare som testar nya fröer på företaget. Det här är en bok som berättar om hur odling av grönsaker och blommor kan ske ekologiskt och på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Här kan läsaren hitta fakta om såväl gamla inhemska arter, som nyare sorter från andra länder, men som passar bra i vårt odlingsklimat.

Boken tar upp 250 olika frösorter och berättar om allt den som ska odla behöver veta. Från försådd och kultivering till skörd, användningsområde och allt däremellan.

Boken har sålts på bokrea, bland annat 2019, men finns fortfarande att köpa i flera bokhandlar på nätet och kanske i någon enstaka fysisk butik.

Brand i stort frölager 2020

Ett annat svenskt företag som också säljer ekologiska fröer som passar för det svenska klimatet är Lindbloms frö och tillbehör (lindbloms.se). De har liknande tänk och syfte som Runåbergs Fröer. Lindbloms frö drabbades 2020 av en stor brand, där större delen av företagets lager brann ner till grunden. Lindbloms frö säljer idag ekologiska fröer igen.

0 Shares:
Du kan också gilla