Suzanne Reuter

Suzanne Reuter

Suzanne Reuter – i år, 2022, fyllde hon 70 år jämna. Hon debuterade som skådespelare redan 1978, men de flesta känner henne nog idag för sina roller i Lorry, Yrrol, Svensson Svensson och som ärkemodern, änkan Helga Löwander i den populära tv-serien Vår tid är nu. Är du nyfiken på att få veta lite mer om henne?

Suzanne Reuter i korthet:

Född14 juni 1952
BarnJoakim, Simon, Lukas 
BorEkerö
AvslöjandeAlkoholist (2014)

Suzanne Reuter som ung

Suzanne Reuter är dotter till skådespelerskan Bojan Westin och ingenjören Terje Reuter och växte upp i Kungsbacka kommun i Halland.

Reuter sökte till teaterskolan som 17-åring, men blev då inte antagen. Under en tid arbetade hon med personer med intellektuell funktionsnedsättning, inom hemtjänsten och som restaurangbiträde. 1976 antogs hon dock till en treårig utbildning vid Statens Scenskola i Göteborg och studerade där till 1979. Den uppmärksamme läsaren noterar här att Reuter debuterade i tv redan innan dessa studier var avklarade.

Filmer och tv-program

Reuters första filmiska framträdande var alltså 1978, i komediserien Skyll inte på mig där hon spelade mot bland annat Magnus Härenstam och Brasse Brännström. I början av 80-talet medverkade hon sedan med sketcher i de humoristiska TV-programmen Razzel, Nöjesmassakern och Nöjeskompaniet. Hon fick sin första stora filmroll i Kjell Sundvalls debutfilm Lyckans ost från 1983.

1989 kom tv-serien Lorry som till stora delar hade Peter Dalle som drivande kraft. Vem minns inte den klassiska scenen där Reuter hotar sonen Olof (Peter Dalle) med nödslakt om han inte går och lägger sig. Serien följdes senare upp med filmen Yrrol, 1994.

Suzanne Reuter blev också känd i Sverige för sin medverkan i TV-serien Lastbil 1992-1995. Rollen som Renate Dahlén, dotter till en skeppsredare i långköraren Rederiet cementerade hennes stjärnstatus ytterligare.

Hon blev även mycket populär genom TV-serien Svensson Svensson 1994-1996 och 2007-2008. Särskilt julavsnittet är en klassiker som gått i repris ett flertal jular sedan det först visades. Vi är säkert många som har roats av den skruvade relationen mellan hennes rollperson, banktjänstemannen Lena Svensson, och brevbäraren Gustav Svensson som så förtjänstfullt spelas av Allan Svensson.

Suzanne Reuter naken

I filmen All inclusive (2017) spelar Reuter tillsammans med två andra äldre kvinnliga skådespelare. Hon säger i en intervju att hon gillar konceptet med en film där äldre kvinnor i huvudroll får vara attraktiva.

Filmen kan rekommenderas för den som vill se något som är djupsinnigt och har en komisk twist, och för den som vill se Reuter naken. Det är inte så chockerande som det kan låta – det rör sig om en scen där Reuter står naken i duschen. Men denna scen och andra vågade scener fick det lokala inspelningsteamet i Kroatien att börja undra om det var en svensk porrfilm som spelades in.

Suzanne Reuters priser och utmärkelser

Reuters insatser för svensk film- och tv-kultur har inte gått oförmärkt förbi. Här är ett urval av priser och utmärkelser som hon förärats:

  • 1994, Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll i Yrrol
  • 1998, Guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare i Hotelliggaren
  • 2000, Guldmasken för bästa kvinnliga skådespelare i Svensson Svensson
  • 2008, Aftonbladets tv-pris för årets kvinnliga skådespelare
  • 2012, Svenska Akademiens teaterpris
  • 2019, Karamelodiktstipendiet

Suzanne Reuter idag

Idag ser vi bland annat Reuter som Stina i ICA-reklamen, en reklamkampanj som är unik genom att den kan ses nästan som en tv-serie och att den lockar även välrenommerade skådespelare till rollerna.

Reuter har också nyligen varit huvudperson i TV4:s program Vilket liv!, som i olika avsnitt hyllar olika kändisar. Där prisades hon, förutom för sina insatser inom tv och film, för det arbete hon lägger ned för att hjälpa barn som är sjuka i cancer eller andra allvarliga sjukdomar. Hon är bland annat aktiv i Clowner utan gränser.

Suzanne har också själv smärtsamma erfarenheter från hur det är att vara förälder till svårt sjuka barn. Två av hennes tre söner var nämligen svårt sjuka redan från födseln. Numera är Reuter dock lycklig farmor till flera barnbarn som hon gärna ser på besök i det hus på landet där hon bor, på Ekerö utanför Stockholm. Denna plats är också den som hon ser sig stanna på så länge som kroppen tillåter.

0 Shares:
Du kan också gilla