vem ärver om man är gift och inte har barn

“Vem ärver om man är gift och inte har barn?”

Navigerar du i en oändlig räcka av juridisk terminologi och ärvdabalken? Frågan “Vem ärver om man är gift och inte har barn?” är kanske inte den mest spännande att fundera över, men viktig att känna till. Så här ligger landet.

I Sverige är ärvdabalken tydlig – Om du är gift men inte har barn, är det din make/maka som ärver allt efter dig. Det kallas för bröstarvinge. Men, om din partner händelsevis går bort innan, då är frågan vem ärver? Har du tänkt på det?

Situation Arvtagare Kommentar
Du är gift men har inga barn Make/maka Bröstarvinge
Make/maka är redan borta Föräldrar, syskon eller syskonbarn Om dessa inte finns, går arvet till staten
Du har skrivit testamente Specificerade i testamentet Förutsatt att testamentet följer lagen

Viktigt att notera!

Visst kan ägodelar och besparingar skapa diskussion och oenighet när de ska fördelas. Men det finns något enkelt du kan göra för att undvika detta och säkerställa att din vilja blir framförd – Skapa ett testamente!

Skapa ett testamente – är det verkligen nödvändigt?

Absolut! Ett testamente kan göra en enorm skillnad, då det kan ange exakt hur du vill att dina tillgångar ska fördelas efter ditt frånfälle. Detta eliminerar ofta eventuella konflikter mellan dina arvtagare och gör processen smidigare.

Behövs juridisk hjälp?

Kanske känns arvsfrågorna överväldigande eller komplicerade? Det är inte ovanligt. Tveka inte att ta hjälp av en jurist för att förstå hur ärvdabalken fungerar och att få hjälp att skriva ett testamente.

Så, vem ärver om man är gift och inte har barn? Du har nu svaret på frågan och känner till några grundläggande om arv och testamente. Genom att planera och förbereda kan du skapa en smidig övergång för dina nära och kära i en redan nog så svår tid.

0 Shares:
Du kan också gilla