hur mycket får en lastbil med två axlar högst väga

Hur mycket får en lastbil med två axlar högst väga?

Din företag kan bero på det: hur mycket får en lastbil med två axlar maximalt väga? För att svara på den frågan måste vi gräva lite i Sveriges fordonslagar. Enligt väg- och fordonslagar är vikten bestämd av axlarnas konfiguration.

Lastbil typ Axel antal Maximal vikt
2-axlad lastbil 2 18 ton
3-axlad lastbil 3 25-26 ton
4-axlad lastbil 4 32 ton
5-axlad lastbil 5 40 ton

För att förtydliga, en två-axlad lastbil får alltså väga högst 18 ton enligt svensk lag. Men kom ihåg, detta är bara regler för Sverige, och i andra europeiska länder kan reglerna skilja sig!

Varför är det viktigt att känna till viktgränserna för lastbilar?

Viktgränserna för lastbilar är viktiga att känna till både för säkerheten och för att undvika dyra böter. Överbelastade lastbilar kan inte bara skada vägar, de kan också vara farliga att köra. Dessutom, om man överträder viktgränserna, kan man riskera att få böter.

Vad händer om min lastbil överstiger viktgränsen?

Om din lastbil överstiger vikten som är tillåten kan du råka ut för böter. Dessutom kan det vara så att din lastbil beslagtas tills vikten är återställd till de lagliga gränserna. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och hålla sig inom gränserna, inte bara för ditt företags skull, men också för din egen säkerhet och andra trafikanter.

0 Shares:
Du kan också gilla