Nils Jakob Hoff mobboffret som tog revansch

football

Det är svårt att föreställa sig den vältränade, till synes självsäkra Nils Jakob Hoff som en blyg, överviktig tonåring. Men så var det under uppväxten på 90-tallet i Bergen i Norge. Nils Jakob Hoff var inte som de andra barnen i klassen. Han gick sin egen väg och ratade fotboll till fördel för musik vilket ledde till mobbing och ensamhet. Tills han fann sin plats i rodden.

Snabbfakta om Nils Jakob Hoff:

Ålder:37 år
Yrke:Roddare och läkare.
Relationsstatus:Förlovad med Therese Johaug.
Längd:198 cm.

Nils Jakob Hoff och de svåra åren

 

Nils Jakob Hoff hade det jobbigt under skolåren. Han var knubbig, lite udda och tyckte inte om fotboll som de andra grabbarna i klassen. Det gick förstås inte hem hos klasskamraterna och Nils Jakob Hoff som visade tidig musikalisk talang och ägnade sig åt både piano och harpa, föll offer för mobbing. Det blev så illa att Nils Jakob Hoff till slut blev tvungen att byta skola.

Han började på en kristen skola där det gick elever med många olika talanger och intressen. Här kände han sig hemma men hade fortsatta problem med övervikt. Unge Nils Jakob Hoff testade sig fram bland flera olika sporter. Han ville hitta något han tyckte var roligt och som samtidigt kunde hjälpa honom att gå ner lite i vikt. Då provade han på att ro och hittade sin grej.

När Nils Jakob Hoff fann rodden förändrades allt

Nils Jakob Hoff vägde över 110 kg när han provade på att ro för första gången. Han tyckte om sporten och började träna allt mer intensivt. I samma veva beslöt han sig för att lägga om sin kost och snart började kilona rasa av honom. I samma takt ökade också Nils Jakob Hoffs självförtroende.

Idag väger Nils Jakob Hoff 92 kilo, som inte är mycket för en 198 cm lång man i god fysik. Nils Jakob Hoff har skördat mycket framgång inom idrotten genom åren. 2012 slutade han på 7 plats i OS i London. 2013 tog han guld i dubbelsculler i världsmästerskapen i Chungju och 2016 hamnade han på 11 plats i singelsculler i Rio. Nils Jakob Hoffs tidigare idrottsframgångar inkluderar:

 • 8 norska juniormästerskap.
 • 1 norskt seniormästerskap.
 • 1 kungapokal.
 • 5 nordiska juniormästerskap.
 • 2 nordiska seniormästerskap.
 • En fjärde och en åttonde plats i VM i dubbelsculler.

Nils Jakob Hoff tycks aldrig tröttna på skolbänken

Nils Jakob Hoff är inte bara idrottsman och musikaliskt geni, han är faktiskt läkare också. Trots den tuffa tiden i grundskolan valde Nils Jakob Hoff att studera vidare vid sidan av idrottskarriären. Sedan några år tillbaka har han läst medicin vid universitetet i Bergen som är Norges nästa äldsta universitet, med anor från 1825.

Nils Jakob Hoff tog nyligen läkarexamen och jobbar idag som narkosläkare vid Akershus Universitetssjukhus utanför Oslo. Men drömmen sträcker sig längre än så. Nils Jakob Hoff vill tillbaka till skolbänken för att vidareutbilda sig och bli specialistläkare. Målet är att en dag kunna arbeta som ambulanssjukvårdare eller inom flygambulansen. 

Nils Jakob Hoffs flickvän Therese Johaug

Therese Johaug är skidstjärnan från Norge som knappast har gått någon obemärkt förbi. Hon slog igenom som 19-åring i norska mästerskapen i Meråker 2007. Sedan dess har framgången varit ett faktum och hon har tagit:

 • 4 OS guld.
 • 1 OS silver.
 • 1 OS brons.
 • 14 VM guld.
 • 2 VM silver.
 • 3 VM brons.

Nils Jakob Hoff och Therese Johaug har varit ett par sedan 2014. De träffades ombord ett flygplan där norska längd- och rodd landslagen råkade befinna sig samtidigt. De fattade tycke för varandra och blev ett par. Efter sju år tillsammans förlovade sig Nils Jakob Hoff och Therese Johaug på Nyårsafton 2021. Nyligen gick de ut med nyheten att de väntar barn tillsammans och blir föräldrar under 2023.

Flocken växer hos Nils Jakob Hoff och Therese Johaug

Nils Jakob Hoff kommer inte från någon stor familj. Han växte upp som ensambarn till mor Sissel Hoff och far Nils Asbjørn Weidemeyer Skulstad som dog i september 2017. Efter förlovningen med Therese Johaug har Nils Jakob Hoffs familj utökats med svärföräldrar, två svågrar och en svägerska med familjer. Och fler blir det visst i föreningen mellan Hoff och Johaug.

Den 3 januari 2023 gjorde Therese Johaug ett stort avslöjande i ett inlägg på Instagram. Under en söt bild på parets hund, ett par barnskor och en rosa nalle, skrev Therese Johaug att “Flocken växer” och talade därigenom om för världen att hon väntar sitt första barn tillsammans med Nils Jakob Hoff. 

0 Shares:
Du kan också gilla
Läs mer

Sveriges landskap

Sverige är indelat på flera olika sätt, äldre indelningar såsom landskap har vi kvar och nyare indelningar till…