Subaru BRZ: en japansk sportbil och kommande legendar

subaru

Subaru är känd för sina robusta bilar med fyrhjulsdrift, som är utformade för att hålla men inte för att blixtra till. Denna normalt sett praktiska exteriör krossades fullständigt 2012 med introduktionen av Subaru BRZ. Med en sportig silhuett som är allt annat än typisk för det japanska företaget har BRZ hjälpt märket till ändrad uppfattning världen världen över. 

Snabbfakta om Subaru BRZ:

NamnSubaru BRZ
MärkeJapanska Subaru
BiltypSportbil med bakhjulsdrift
Började tillverkas2021

Subaru BRZ — fakta

Subaru BRZ introducerades för första gången 2012 på North American International Auto Show, och gjorde ett stort intryck i bilvärlden tillsammans med den extremt likartade Scion FR-S. Denna 2-dörrars sportbil som tillverkas vid Toyotas monteringsfabrik i Ota Gunma i Japan erbjuder en sportbilsupplevelse till ett extremt rimligt pris.

  • Namnet kommer från tre olika element: Boxermotor, R för bakhjulsdrift (’rear wheel drive’) och Z för zenit.
  • Den är mycket lik Toyota 86 eller Toyota GT86, och även Scion FR-S.
  • Den klarar 0-100 km/h på uppskattningsvis 6,2 sekunder.
  • Den finns endast med bakhjulsdrift, vilket är ett avsteg från Subarus normalt standardiserade fyrhjulsdrift.

Mottagningen av Subaru BRZ

När BRZ introducerades för första gången blev kritiker överallt förälskade i sportbilen. Den elegant designade Subaru bryter mot många av märkets traditioner, samtidigt som den etablerar sig som en prestandamodell med ett fantastiskt värde. Denna blandning av ett överkomligt pris och ett sexigt yttre har gjort BRZ till ett populärt val i sportbilssegmentet.

2013 Subaru BRZ – översikt

Sammantaget gör den bekväma körningen, den kapabla hanteringen och den imponerande, rymliga interiören Subaru BRZ 2013 (svart är för många favoritfärg för denna modell) till ett toppval för dem som letar efter en pålitlig, praktisk familjebil.

Subaru BRZ:s motor – pålitlig eller överskattad?

Precis som i alla moderna Subaru har BRZ-motorn en boxer-layout som gör att motorn kan monteras lägre i chassit. Detta sänker tyngdpunkten och förbättrar köregenskaperna, vilket är särskilt viktigt för en sportig bil som BRZ. Själva motorn är känd som FA20, och den ger 205 hästkrafter i modeller utrustade med manuell växellåda, som Subaru BRZ 2021. Automatiska växellådor ger 200 hästar. Motorn har en naturlig insugning och en cylindervolym på två liter. Även om motorn finns med en turboladdare i andra Subaru-modeller passar den inte i den kompakta BRZ.

Den enda bil som har samma motor som Subaru BRZ är Toyota 86. Motorn i 86:an är identisk med BRZ:s motor, men den använder Toyotas beteckning 4U-GSE. BRZ:s FA har en fyrkantig arkitektur och har utsetts till bästa motor. Ursprungligen hade både de manuella och automatiska versionerna samma 200 hästkrafter, men sedan Subaru BRZ 2019 HP introducerades fick alla BRZ bilar fem hästar.

GTA v Subaru BRZ

Det finns ingen Subaru-modell som heter “GTA”. I detta sammanhang står förkortningen för Grand Theft Auto.

Har Subaru bilar i GTA? Ja! Det finns två bilar i Grand Theft Auto som är inspirerade av Subaru-bilar. Båda är tillverkade av Karin och kan köpas eller konverteras genom Benny’s Original Motor Works.

Subaru BRZ Rocket Bunny

Rocket Bunny är en form av aerosatser för sportbilar som designats av japanen Kei Miura. De tillverkas med hög precision och byggs med hjälp av digitala laserscanningar av de bilar som byggsatserna pryder. De är byggda för att framhäva egenskaper på bilarna de passar till, bland annat fenders, läppar och spoilers.

Subaru BRZ modifierad

Hur mycket kostar det att modifiera en BRZ? Uppgraderade huvuden ger bilen bättre prestanda, bränsleeffektivitet och motorlivslängd. Om du uppgraderar de vanliga förgreningsrören i din BRZ får du också bilen att låta bättre. Det är den perfekta bultmodifieringen att kombinera med ett back-avgassystem. För en kvalitetsuppgradering kan du räkna med att spendera minst 15 000 kronor. Se också till att köpa en bodykit av hög kvalitet, såsom Subaru BRZ Widebody kit.

0 Shares:
Du kan också gilla