Yaki-Da – det välkända nöjespalatset i Göteborg

club1

Det är få namn som är så kända inom nöjesvärlden som Yaki-Da. Nöjespalatset som har roat Göteborgspubliken och alla besökare i staden, som velat få sig något till livs. För här finns något för alla under stora delar av veckans alla dagar.

Snabbfakta om Yaki-Da Göteborg:

NamnYaki-Da, som betyder skål på walesiska. Hette även SommarYaki under en period. 
VerksamhetNattklubb och restaurang med lokaler som kan nyttjas till konstutställningar. Här förekommer även ofta konserter av olika slag. 
HistorikÖppnades på 80-talet, där man först inhystes i lokalerna på Trädgår´n.
Ort Göteborg

Svaret på frågan: Vad är Yaki-Da?

Yaki-Da är en restaurang och ett nöjespalats som en gång i tiden kallades för SommarYaki och startade på den populära Trädgår´n i Göteborg under 80-talet. Det är idag något av en institution och det är till Yaki-Da som många drar sig för att roa sig och för att se om man får en glimt av något känt ansikte. 

  • Restaurang – om man vill ha en bit mat så kan man prova på Yaki-Da afterwork, som har blivit mycket uppskattad, eller välja restaurangens utbud under andra tider på veckan och dygnet. Men det kan vara klokt att boka bord, så att man vet att man får en plats.
  • Inträde – för att äta på restaurangen krävs inget inträde. Men till nattklubben, samt konserter, kan inträdet variera någonstans mellan 100 till 150kr.
  • Åldersgräns – åldersgräns på Yaki-Da varierar beroende på vad som arrangeras, men generellt sett så är gränsen mellan 18 till 23 år.
  • Öppettider – tiderna varierar beroende på om man vill äta i restaurangen eller roa sig på nattklubben, så det kan löna sig att kolla upp tiderna i föväg.

Händelser under åren på Yaki-Da

Eftersom Yaki-Da startade på Trädgår´n så kan man sträcka historien lite genom att säga att det var på Trädgår´n som ABBA gjorde sitt första framträdande, då under sitt namn Fästfolket. Yaki-Da startade alltså sin resa i fint sällskap och blev snabbt en i mycket välkända fyrklövern av klubbar i Göteborg, som dessutom bestod av Valand, Gamleport och New Yaki. Tyvärr kan man även hitta en händelse som svärtade glädjen för många nöjeslystna under en period. En man föll mot döden från fjärde våningen, då han tappade greppet om trappräcket. Men i övrigt har Yaki-Da varit mycket förskonat från negativa skriverier.

En nattklubb med namnet Yaki-Da

För att göra sig ett namn väljer många restauranger och nattklubbar namn som sticker ut. Det kan vara ett namn som är relaterat till platsen, huset eller ägarna. I fallet med Yaki-Da så har man gått en helt annan väg, när namnet har valts. Många kan tro att Yaki-Da har något med Japan eller Kina att göra, men istället har namnet ett ursprung som har sin härkomst betydligt närmare Göteborg. Nämligen Wales i Storbritannien. På dialekten i Wales betyder Yaki-Da skål, och passar på det viset med företagets affärsidé.

Nya tider har förändrat Yaki-Da

Nattklubben Yaki-Da har ändrat färg och form på sin klädsel några gånger under åren. Man har aldrig släppt sin plats och roll som nöjespalats och nattklubb, för såväl göteborgarna som besökare. Men man har med åren utökat sitt utbud på flera olika sätt. Vid en sökning på: Yaki-Da aw fredag, och aw Yaki-Da, kan man hitta det som idag får gästerna att le lite extra. För satsningen på afterwork är det som idag har gett Yaki-Da en extra boost och klirr i kassan.

Yaki-Da – Pride of AfricaKärt barn har ju många namn, sägs det. Och så är det även med Yaki-Da. Förutom att vara det välkända nöjespalatset så finns det även en duo från Sverige som blivit mycket kända med sin sång Pride of Africa. Dock har duon inget med den välkända klubben i Göteborg att göra, även om troligen båda har nytta av uppmärksamheten som skapas av två så olika företeelser med samma namn.

0 Shares:
Du kan också gilla