hur många liter julmust dricks det per år i sverige

Hur många liter julmust dricks det per år i sverige?

När julen närmar sig börjar det bubbla i flaskorna och hem över hela Sverige fylls med den ikoniska smaken av julmust. Men hur mycket av denna söta dryck konsumerar vi egentligen varje år? Det är ett knepigt spår att följa, eftersom produktion och försäljning av julmust varierar från år till år. Men, om vi tar ett snitt kan vi säga att svenskar konsumerar omkring 50 miljoner liter julmust varje år. Ja, du hörde rätt, 50 miljoner liter! Är du förvånad? Låt oss ta en närmare titt på detta fenomen.

Varför dricker vi så mycket julmust?

Tja, för det första är julmust en törstsläckare som är starkt förknippad med julen och dess traditioner i Sverige. Den är ett alternativ till alkoholhaltiga drycker, vilket gör det till ett populärt val för barn och vuxna lika. Dessutom är receptet för julmust en väl bevarad hemlighet, vilket lägger till en känsla av mysterium. Är du en av dem som bidrar till de 50 miljoner liter per år?

Svensk tradition Mängd julmust Varför dricks det så mycket?
Julmust 50 miljoner liter Alternativ till alkohol, förknippas med julfirande, hemligt recept

Vilka företag producerar mest julmust?

Flera företag producerar julmust i Sverige, men de största aktörerna i branschen är utan tvekan Spendrups och Apotekarnes. Deras julmust märken dominerar butikshyllorna under julperioden. Däremot har många livsmedelsbutiker också sina egna märken av julmust som ofta vinna över i pris men kanske inte alltid i smaktesten. Vilket märke föredrar du?

En sak är säker – oavsett var du kommer ifrån eller vilken julmust du föredrar, bidrar du till den totala mängden av liter som konsumeras varje år. Det är en del av vårt svenska arv och en tradition som lever kvar från generation till generation.

0 Shares:
Du kan också gilla