Slott i Sverige

Runt om i Sverige finns det svenska slott som är alldeles unika. Här presenterar vi några av dem och belyser deras fängslande sidor. Vilka svenska slott vi tycker är extra värda att besöka, finns också med.

Vi tar även med en lista med alla kungliga slott som du kan ha med när du är på resande fot.

Sveriges största slott

Fast det finns många stora svenska slott att välja mellan, så är Stockholms slott i Gamla Stan det största vi har. Det har anor ifrån 1200-talet och är ett mycket populärt turistmål i huvudstaden. Ett stort svenskt slott som detta är naturligtvis något vi svenskar kan vara stolta över och det kallas idag för Kungliga Slottet Sverige men det är staten som äger det.

Sveriges vackraste slott

Smaken är säkert olika när det gäller att utse det vackraste slottet. Vi tycker iallafall att Drottningholms slott med sina fantastiska trädgårdar tar hem priset. Det är kungens och drottningens officiella bostad och varje år besöker både unga och gamla stället. Detta är ett svenskt slott extra värt att besöka.

Har du tur får du kanske möjlighet att se någon föreställning i slottsteatern, som är unik i sitt slag och bevarad ända sedan 1700-talet. Varje sommar kan allmänheten köpa biljett till både opera- och musikföreställningar inspirerade av 1600- och 1700-talet.

Sveriges äldsta slott

Det äldsta slottet som finns i Sverige är Linköpings slott som uppfördes redan på 1100-talet. Många gamla slott är bara ruiner idag, men detta är mycket välbevarat. Från början var det en biskopsgård men 1527 gjorde Gustav Vasa det till ett kungligt slott. Linköpings slott var under en period herresäte för den sverkerska ätten. Under medeltiden fungerade slottet som centrum för kloster samt klosterbyggande i Sverige.

Slott i södra Sverige

Som ett exempel på ett skånskt slott kanske ni har “Greveholms slott” i tankarna. Det har inget med varken “Graveholm” eller “War of Witchcraft” att göra utan det är ett påhittat namn för julkalendern “Mysteriet på Greveholm” som spelades in på Hjularöds slott i Eslöv och sändes 1996. Om ni sett programmet, vet ni att det är ett rött slott i Sverige. Dessutom kan vi nämna att slottet är byggt i fransk medeltida stil.

Ett riktigt fängslande ställe är Malmöhus som från början byggdes som en borg för att skydda inloppet till Malmö. Under historiens gång har den haft olika funktioner. Bland annat har man använt Malmöhus som fängelse och som slott under årens lopp. Numera är platsen ett museum och en stor turistattraktion.

Sveriges finaste slott

I likhet med “vackraste”, är det svårt att peka ut det finaste slottet. Liksom tidigare blir valet en aning subjektivt. Det finaste bland svenska slott måste därför bli Finspångs Slott, åtminstone om man går på namnet. Dessutom hörde det till en fin familj, De Geer af Finspång.

Idag använder man lokalerna för hotell- och konferens verksamhet. Numera är det Siemens som är ägare av slottet och det används därför även som kontor. Från början byggdes det av en holländsk arkitekt. Den svenska kyrkan använder idag det slottskapell som finns på ägorna.

Kina slott i Uppland

Rosa slott finns bara i sagor kan man tro, men vi vet ett riktigt och det finns i Uppland. Kina slott var ursprungligen uppfört som ett kinesiskt lustslott i Drottningholms slottspark. Från början var slottet en gåva till drottning Lovisa Ulrika och hon var otroligt rörd när hon fick se skapelsen.

Detta är ett av rosa slott Sverige som inte klarade sig så länge och som nu finns i ny tappning. Den ursprungliga paviljongen blev förstörd redan efter 10 år av väder och vind. Sedan byggde man en ny skepnad i fransk rokoko med exotiska inslag.

Haga slott

Bilder på slott finns det gott om. Har ni chansen, så passa på att kika lite extra på Haga slott, ett stort svenskt slott 4 bokstäver. Området runt slottet är nämligen numera avstängt för allmänheten eftersom kronprinsessan har flyttat in med sin familj.

Förut var Haga öppet för statsbesök och dignitärer men nu har kungafamiljen fått tillbaka sitt residens och bor där. Haga blev renoverat 2010 och är numera rustat för den nya generationens kungligheter.

Hur många slott finns det i Sverige?

Det finns så många slott i Sverige att besöka, men hur många är det egentligen? Beroende på hur man definierar finns det idag runt 160 stycken, varav 11 kungliga. Här nedan listar vi de kungliga slotten:

 1. Drottningholm
 2. Gripsholm
 3. Gustav III:s paviljong
 4. Haga
 5. Kina
 6. Stockholm
 7. Rosendal
 8. Rosersberg
 9. Strömsholm
 10. Tullgarn
 11. Ulriksdal

I ljuset av alla Sveriges slott och deras beskrivningar kan vi konstatera att Sverige är ett land fullt av spännande slott. Den som vill förkovra sig i detta ämne kommer att från norr till söder se många svenska slott som bara väntar på att du ska komma och besöka det. Vi hoppas att denna artikel ska kunna hjälpa dig hitta inspiration och att du hittar precis det svenska slott som du gillar bäst.

Mycket nöje!

0 Shares:
Du kan också gilla