har du skyldighet att lämna företräde åt cyklister som är på väg att korsa din körbana

Har du skyldighet att lämna företräde åt cyklister som är på väg att korsa din körbana?

Oh, bra fråga! Svensk vägtrafiklagstiftningen snurrar ibland och kan vara ganska komplicerad. Nu, när det gäller cyklister kommer vi att gå rakt på sak!

Vägtrafikförordningen och cyklister

Enligt den svenska vägtrafikförordningen har alla fordon skyldighet att lämna företräde åt cyklister som är på väg att korsa deras körbana. Men det beror också på situationen. Om en cyklist är på en cykelöverfartställe, då har fordonet definitivt skyldighet att lämna företräde.

Men vad betyder det i praktiken?

I praktiken innebär detta att du som förare måste ge plats till cyklisten och vänta tills de har passerat överfartstället innan du fortsätter. Men kom ihåg det gäller endast när cyklisten redan har börjat korsa överfartstället.

Situation Förarens skyldighet Undantag
Cyklisten korsar körbanan Lämna företräde Cyklisten har ännu inte påbörjat korsningen
Cyklisten befinner sig på cykelöverfartställe Lämna företräde Om cyklisten väntar vid sidan av vägen
Vägen är trång och det är svårt att för sticka om Lämna företräde Om en cyklist ger tecken om att fordonet ska passera

Var medveten

Slutligen, kom ihåg att säkerheten alltid bör vara först. Även om du tekniskt sett kan ha rätt, är det alltid bäst att vara försiktig, speciellt när du delar vägen med cyklister. Vägen är till för oss alla!

Det var allt för nu, jag hoppas att jag har uppfyllt din fråga om “har du skyldighet att lämna företräde åt cyklister som är på väg att korsa din körbana”. Kör försiktigt där ute!

0 Shares:
Du kan också gilla